Misztikus leállás

2004.08.17. 11:31

Van egy 1991-es évjáratú Yamaha SR 125-ösöm. A problémám az, hogy sokszor leáll a motor alapjárat közben, amikor épp megállok valahol (piros lámpánál pl.). Nem mindig csinálja ezt, de valamikor már elindulás után pár perccel is jelentkezik, valamikor pedig túlmelegedett motornál (nemrég gyűrűcserés volt, de már be kellett, hogy járatódjon).

Ja és néha durran is a kipufogó, miután leállt. Minden átmenet nélkül áll le, nem úgy, hogy elkezd lassulni az alapjárat, és előbb-utóbb leáll, hanem ahogy megállok, azonnal leáll a motor is. (Általában még mielőtt kiveszem a sebességből.)

Mennyire hajlamos az SR a túlmelegedésre? (tapasztalatom szerint 30 fok körül már nem bírja a hosszabb távot). Hűvösben úgy érzem sokkal jobban bírja a tempót. Az akkumulátor egyébként már elég gyenge, ettől előfordulhat-e a hirtelen leállás? 1 hét garázsban állás után egyébként már nem is nagyon akar beindulni. A mostanában tapasztalható nyári nagy melegben nem csak az SR, hanem minden levegőhűtésű motor hajlamos a túlmelegedésre, főleg a városi araszolgatásban. Sőt ha egész pontosan akarunk fogalmazni, akkor ugyanezt elmondhatjuk a vízhűtéses motorokról is, csak a jobb hatásfokú hűtés miatt nem olyan hangsúlyos ez a túlmelegedés. A gyenge akkumulátornak nincs köze a leállásokhoz, viszont véleményem szerint a porlasztónak annál több.

A nagy meleg és a forró levegő hatására dúsabb lesz a keverék, tehát túl sok üzemanyagot kap a motor, melyet alacsony fordulaton nem tud elégetni, minek következtében leáll. Az SR-nél, illetve egyhengeres társainál értelemszerűen hangsúlyosabban jelentkezik ez a probléma, mint a több hengeres motoroknál.

Tüneti kezelésként két dolgot tudok javasolni. Kissé emeld fel az alapjáratot, akkor könnyebben el tudja dolgozni a motor a több üzemanyagot az elindulásokkor, vagy pedig közlekedj gyorsabban, hogy legyen nagyobb menetszél és ez által hűtés!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.