Pannónia panasz

2004.08.31. 10:33

1969-es Pannónia (egyhengeres) motorom a motor bemelegedését követően az alsó fordulattartományban kb. 1/3, 1/2 gázig kevésbé jól gyorsul, mint hideg motornál.

Én az üresjárati fúvókára (túl nagy?), vagy az üresjárati keverék minőségére gyanakszom, de te mire? Mennyire számít a fent említett tartományban az üresjárati fúvóka mérete?

A motor alsó fordulatszám-tartományában valóban szerepet játszik az alapjárati fúvóka és az alapjárati keverék. Az általad említett 1/3 - 1/2 -ig nyitott tolattyú állásnál viszont már dominánsabb a shúbertű pozíciója. Mivel hideg motornál tapasztalod a jobb dinamikát, ezért azt javaslom, egy lépcsővel tedd lejebb a shúbertűt, mivel úgy tűnik alsó középtartományban sok üzemanyagot kap a motor.

Az alapjárati keverék beállítását a következőképpen tudod elvégezni. Emeld meg a motor alapjáratát, csavard be teljesen a keverékcsavart, majd kezd el kifelé csavarni egészen addig, amíg a motor fordulatszáma emelkedik. Ezután állítsd vissza az alapjáratot a kívánt szintre, és jöhet a tesztvezetés. Ha így nem érjük el a kívánt eredményt, akkor jöhet egy kisebb alapjárati fúvóka.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.