Kérdések nyitott csőre

2004.10.19. 12:25
Van egy 2003-as Honda Shadow VT600-as motorom, és szeretném a hangját kicsit erősíteni. Alapjába véve szép hangja van, de az autósok nem vesznek észre. Tudom, megoszlanak a véleménynek, hogy jó-e a hangosabb motor vagy sem. Én azok közé tartozom, akik inkább a hangosítás mellett teszik le voksukat.

Kérdéseim a következők:
1. Hogyan lehet legegyszerűbben hangolni a kipufogórendszert?
2. Okoz-e teljesítmény változást egy ilyen beavatkozás?
3. Sok chopper teljesen üres csővel üzemel. Ez nem káros a motorra nézve? Ettől nagyobb lesz a teljesítmény?
4. Lehet-e hátrány a vizsgáztatásnál egy hangosabb kipufogó? Hallottam olyat, hogy a vizsgáztató szubjektív vélemény miatt, nem engedte át a vizsgán (gyári kipufogóval!) a motort.

Szerintem sokakat érintő és érdeklő kérdéssort tartalmaz leveled, melyre megpróbálok kimerítő választ adni. Természetesen a kipufogó ideális hangjának terén is megoszlanak a vélemények, de magam részéről - motorkerékpárok tekintetében - szintén a hangosabb kipufogó mellett teszem le a voksot. Biztonság szempontjából, hasznosabb, mivel figyelemfelkeltőbb autóstársaink felé a hangosabb kipufogó, ami néha idegesítőbb is, ezzel fordítva is elsülhet fegyverünk.

Nézzük sorra a kérdéseket!
1. Itt nem biztos, hogy kizárólag az egyszerűséget kell figyelembe venni. Legegyszerűbb ugyanis, ha vásárolsz egy nyitott kipufogót valamelyik erre szakosodott gyártótól. Garantált minőség, könnyű installálás, szolid teljesítménynövekedés. Viszont ez a legköltségesebb megoldás. Következő lehetőség ugyan ez, csak hazai gyártótól. Ez olcsóbb megoldás, viszont lassabb, mivel általában rendelésre készítik a hazai mesterek remekműveiket. Legolcsóbb, ha otthon nekiesel a kipufogódobnak egy hosszú fúróval , vagy egy lyukasztásra alkalmas hosszú rúddal, és a dob végét átlyukasztod a benne lévő lamellákkal együtt. Olcsó, kicsit melós, igényel némi kézügyességet, sőt lehet, hogy sikerül elérni némi teljesítménycsökkenést.

2. Okozhat, ráadásul az iránya sem egyértelmű, növekedhet, de csökkenhet is. Az eredmény függ a választott módszertől, valamint az ehhez kapcsolódó járulékos dolgoktól. Gondolok itt a porlasztó, kipufogóhoz történő állítására.

3. A teljesen nyitott cső nem vitamin a motornak, eléghetnek tőle a szelepek. Itt érdemes pontosítani a nyitott cső fogalmát. Én ez alatt a teljesen üres egyenes csövet értem. Se lamella, se perforált betét.

4. Hazánkban egyéb tényezők mellett a szubjektivitás is beleszólhat egy műszaki vizsga kimenetelébe, de véleményem szerint nem ez a legfontosabb tényező. A megengedett zajszint egy meghatározott érték, ami az alatt van, azt el kell fogadni, ha tetszik, ha nem. Ez mérhető és erre manapság a fülnél sokkal alkalmasabb mérőeszközök is rendelkezésre állnak. Egyébként pedig egy abszolút kifogástalan műszaki állapotú, de hangos kipufogóval szerelt motor - szerintem - minden gond nélkül megkapja a műszaki vizsgát.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.