Néha a méret a lényeg

2004.11.25. 09:33

Én írtam annak idején a Két henger, két gyertya című kérdést. Már háromszor kérem segítséged (az előző kettőt is köszönöm) a Yamaha RD 125 DX-emhez. A sejtésed bejött, a motor utóbbi gyújtás hibája a kondi és a megszakító kalapács hibájából fakadt.

Most az lenne a kérdésem, hogy lehet ezt a motort forgalomba helyezni, mivel a adrenalin dús izgulás és a kényelmes nyugodt vezetés nem fér össze (gondolok a rendőrökre). A motor svájci, 125-ös, le van vámoltatva és minden papírja meg van. Egy a baj, hogy nem lett Magyarországon honosítva. Még 1999-ben hozták be, én vagyok a harmadik gazdája, de sajnos nem tudom hol, mennyiért és miképpen lehet a forgalomba helyezést megindítani? Ha egyáltalán lehet...

Hogy valamivel bíztassalak is, a helyzet nem reménytelen, de kilátástalan! Egy ismerősöm problémáján keresztül szembesültem a szomorú valósággal, hogy ezeket a régebben behozott, de forgalomba nem helyezett motorokat sajnos már nem lehet itthon forgalomba helyezni. Ő nagy lendülettel hozott egy Yamaha FJ 1200-ast, majd a garázsában pihentette néhány évig.

Eredmény: dísznek vagy alkatrésznek még ragyogóan tudja használni az egyébként makulátlan motort, de sajnos a forgalomba-helyezésben ez idáig senki nem tudott segíteni. A te esetben annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy egy 125-ös motorral van dolgunk, ami nagyon hasonlít kisebb testvérére, szinte megszólalásig. Nem szakmai, inkább baráti javaslatom, hogy "cseréld le a hengert egy kisebb űrtartalmúra" aminek az oldalába nincs beleöntve a mérete, ha érted mire gondolok, és akkor kismotorként már több lehetőség áll rendelkezésedre a használathoz.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.