Mindenki nagyobbat szeretne

2004.12.10. 09:53
Nekem egy Yamaha XT125-öm van. Egy kicsit régi már szegény (1985-es). Mivel a 125-ös motor nem igazán erős és gyors, ezért szeretnék egy 400-ast tenni bele. Ebbe szeretném segítséged kérni, hogy hol találok bele, kb. mennyiért, és milyet kéne vennem!

"XT"modellcsaládban 350-es, 500-as, 600-as erőforrásokat találhatsz. A Yamaha 400 cm 3-es enduró erőforrása csak nagyon új és modern modellekben létezik. (YZ 400) Ezért nehéz és költséges a beszerzése, valamint a beépítési nehézségek miatt nem javaslom, hogy ilyen irányú törekvéseid legyenek. Ráadásul a XT 125 váz, futómű és fékrendszer nem erre lett felkészítve.

Ezért javaslatom a következő: próbáld meg értékesíteni meglévő motorodat (szerintem nem lesz nehéz eladnod, mivel remek tanulómotor), és vásárolj egy gyárilag nagyobb köbcentis motort, legyen az akár Yamaha XT, YZ, WR, Honda XL, XR, Suzuki DR, DRZ, vagy Kawasaki KLX. Hidd el sok idegeskedéstől, fejtöréstől és sok esetben felesleges munkától szabadítod meg magad, ha ezt a megoldást választod. Tudom itt a tél, és most lenne idő ilyen fejlesztésekre, de azért valljuk be motorozni jobb, ráadásul az enduróval ez nem okoz gondot ilyenkor sem.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.