Lóg a hátsó kerék

2005.01.20. 10:32
Az a gondom a motorommal, hogy ha kanyarodom, akkor a hátsó kerék mintha elmozdulna, és elkezdek vele billegni, ezért instabillá válik. A csavarokat már újra megnéztem, és próbáltam rajtuk húzni, de már nem lehet. Nem tudom, mi lehet a baj.

Az ötlet jó és kézenfekvő, mint első lépésként, azonnal ellenőrizendő dolog, de sajnos ez, mint esetünkben is, nem mindig hozza meg a kívánt hatást. Ilyenkor két dolgot kell leellenőrizned, melyek kiválthatják ezt a nemkívánatos hatást.

Egyik lehetséges ok, hogy a hátsó kerék csapágyai lógnak. Ellenőrzésképp, sztenderen próbáld megmozgatni a kereket a tengelyre merőleges irányba! Sajnos itt golyós csapágyak vannak, melyeken feszíteni nem lehet, csak a csere lehet megoldás. Ha erre kerül a sor, célszerű kicserélned az összes csapágyat, ez három darabot jelent a menesztőben lévő csapággyal együtt.

Ha negatív a teszt eredménye, akkor a lengővilla szilentjei lógnak. Ennek ellenőrzése szintén a sztenderen történő rángatás, orvoslása pedig a szilentek cseréje.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.