Sisakkérdés

2005.01.28. 09:20
Szeretnék sisakot venni, mert a régi egy kicsit elhervadt. Jelenlegi állapotomban, egy HJC CLX4 mellett döntöttem, ez egy alap polikarbonát krossz vigyorgó. (35 000) A hard endurózáshoz, krosszozáshoz elég, vagy fektessek be egy közel kétszer ilyen árú karbon sisakba?

Nem tudom, hogy a sisakok ára biztonság, sebesség függők, vagy csak inkább a design és a szélzaj-védelem miatt emelkednek jó magasra? Ha mondjuk 80-100 körül elesek, vagy a fejem becsapódik valahová, útközben van-e okom aggódni az agytekervények miatt, ha a polikarbonát bukót viselem?

Úgy hallottam, hogy hiába veszek NEVES gyártótól polikarbonát sisakot, az pont abba a kategóriába tartozik, ami akkor véd a nagy kopptól, ha szerencsém van. Én nem szeretném az erdei kanyarokban visszaengedni a gázt a sisak miatt. Ha ezen múlik, akkor inkább karbon-kevlár, de akkor viszont a kanyar is már keresztben megy.
Így télen talán még aktuálisabb a kérdés, mert az enduró szezonnak sosincs vége, és mínusz közelében mégiscsak jobban csúszik minden.

Szóval 35 ezer űrgarasért csak a bizonytalanságot adják a fejemre?

Alap eszméim egyike, hogy a sisakon (és egyéb védőfelszereléseken) nem szabad spórolni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal a lehető legdrágább sapkát kell megvenni. Véleményem szerint neves gyártók sisakjaiban természetesen meg kell fizetni a márkát és a design-t is de ők ezért a pénzért jó minőséget is adnak. Nekik valószínűleg több pénzük van fejlesztésre, tesztelésre, valamint presztízsből sem engedhetik meg maguknak, hogy probléma legyen a termékkel.

Manapság a kínaiak már mindent legyártanak és a versenytársak árainak töredékéért, de a minőség azért nem ugyan az. Valószínűleg az a sisak sem törik ketté a fejeden, de lehet, hogy az összes patent és csat berozsdásodik egy szezon alatt, a bélés nemcsak, hogy kitágul, de eleve nem tart rendesen, zajos...stb. Természetesen ez a két véglet és a kettő között sok teljesen megbízható és használható, nem professzionális bukósisak van. Minden gyártó fejlődik és ha belegondolunk egy közepes minőségű mai bukósisak valószínűleg jobb, mint egy húsz évvel ezelőtti csúcs sisak.

Bevallom nem ismerem az összes gyártót ezért nem szeretnék konkrét véleményt mondani, példánk okáért a HJC sisakokról sem. Azt javaslom olvass el néhány összehasonlító tesztet, ezek segíthetnek a döntésben! Amennyiben hosszútávra, megbízható sisakot szeretnél a fejeden tudni, akkor javaslom válassz egy elismert márka modelljei közül!

Olvasói hozzászólás:

Sziasztok

A sisakos teszthez lenne 2 apró hozzáfűznivalóm.
Első, hogy mivel krossz sisakról van szó a szélzaj szerintem értelmetlen fogolom. Legalábbis meglátásom szerint, mivel csak szemüveg lesz rajtad. Alapvetően nem a 200+-os tempókra lett kitalálva. A polikarbonát sisak is tudja azt, amit a karbon-kevlár, de 3-5 év alatt elöregszik, illetve nehezebb is. A szabványokon úgyanúgy átment.
A második hogy a HJC nem egy kínai márka, hanem a SHOEI leányvállata, aki a régebbi héjszerkezeteit adja egy kedvezőbb árfekvésú márkához, így a kisebb pénzű vásárlók is az ő sisakjaikat vásrolják, a pénz házon belül marad. (mint pl Nolan vs Grex; AGV vs. MDS). A HJC kifejezetten igényes sisakokat gyárt.

Speedy