Fulladozó Tact

2005.03.22. 11:02

Van egy Honda Tact típusú robogóm. Annyi vele a bajom, hogy amikor megyek vele kb. 5 percig úgy 50-nel, vagy gyorsabban, akkor egy idő után úgy tesz, mintha elfogyna belőle a benzin és lefulladna. Le kell állítanom, és mikor beindítom újra mehetek vele ugyanúgy.

Azt is meg szeretném tudni, hogy lehet úgy növelni a motor teljesítményét, hogy ne kelljen rá sokat költeni, vagy csak szerszámok kelljenek hozzá?

A motor teljesítményét anyagi ráfordítás nélkül megnövelni szinte lehetetlen. Ez sajnos ökölszabály: a teljesítmény pénzbe kerül, és minél nagyobb a teljesítmény-növekedés, annál nagyobb a költség. Egy átlagos használtmotor estében a teljesítménynövelés legegyszerűbb és legalapvetőbb módja az ideális gyári állapot biztosítása. Jó tömítettség, tiszta és lerakódásmentes kipufogórendszer, tiszta üzemanyagellátó-rendszer és levegőszűrő, jó gyújtás és porlasztóbeállítás.

Ha ezek rendben vannak, akkor egy jó állapotú, tökéletesen működő motorod kell, hogy legyen. Amennyiben ez még kevés, akkor jön a komolyabb beavatkozás. Henger vásárlás, mely lehet azonos űrmértékű, csak más vezérlésű, vagy nagyobb űrtartalmú, természetesen a hozzá tartozó hengerfejjel és dugattyúval. Következő a kipufogórendszer, majd a porlasztó, a membrán, a kuplung görgők és a végáttétel. Ez már csak kedv kérdése! Viszont legfontosabb, a tökéletes állapotú alap erőforrás. Amíg az nincs, addig felesleges bármi mással foglalkozni!

A fulladozással kapcsolatos véleményem, hogy valószínűleg kiürül a porlasztó, minek oka lehet az alacsony benzinszint, vagy az elkoszolódott üzemanyagrendszer. Javaslok egy alapos üzemanyagrendszer tisztítást és porlasztó beállítást, ellenőrzést!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.