Levegős hűtőrendszer

2005.03.31. 10:14

Van egy '88-as évjáratú Yamaha FZR 1000-es sportgépem. Télen vettem, és mivel csak szabad téren tudom tartani, leeresztettem kb. félig a hűtővizet és feltöltöttem fagyállóval, majd járattam egy kicsit, hogy után kell-e tölteni, de nem kellett. A hibajelenség az, hogy a vízhőmérséklet - még ilyen hidegben is - elég hamar eléri a piros tartományt. Én a termosztátra gyanakodtam, de valaki azt mondta, hogy lehet a levegős rendszertől is. Mi a véleményed? Hogy lehetne levegőtleníteni a rendszert? (Ja és ennek a típusnak nincs kiegyenlítő tartálya.)

Ahhoz, hogy a levegő távozzon a hűtőrendszerből annyira fel kell melegíteni a motort, hogy kinyisson a termosztát. A termosztátház a rendszer legmagasabb pontján van, a fejidom konzolához rögzítve, mely egyben a hűtőrendszer betöltő nyílását is magában foglalja. Ezután, ezen kersztül tudod utántöltani a rendszert. Amennyiben ennek ellenére is melegszik a motor, akkor más helyen kell keresni a hibát. A bűnös lehet a termosztát, ami nem nyit ki, lehet a motor hengerfejes, lehet, hogy a hűtősapkában lévő szelep nem tartja a nyomást és idő előtt kinyit. Az is előfordulhat, mivel télen vetted a motort és - mint írtad - a szabadban tároltad, hogy miután félig leengedted a hűtővizet és feltöltötted fagyállóval, nem keveredett össze tökéletesen és ebből kifolyólag kialakulhatott egy fagydugó, ami megakadályozza a keringést a rendszerben és ezért van, ahol túlmelegszik a folyadék. Egyébként ennek a típusnak is van kiegyenlítő tartálya, legalábbis kellene, hogy legyen, mégpedig az farokidom alatt, a váznyúlványra rögzítve.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.