Olajcsere periódus

2005.04.05. 11:26
Megkérdezném, hogy miért kell a mostani motoroknál 6000 kilométerenként olajat cserélni? Mivel egy autó 15 000 kilométerenként igényli a cserét nem értem, hogy normális használat mellett (értendő ezen, hogy a max. fordulatszám 2/3-át használja ki az ember tartósan) miért kell ilyen sűrűn cserélni?

A full szintetikus olajoknak (ráadásul a motorokban köbcentihez viszonyítva elég sok olaj van, pl. az én CB500-asomban 3,5 liter és az olajszűrő sem sokkal kisebb, mint egy autóban) szerintem ki kéne bírnia minimum 10 ezret. Ugyanakkor pl. a Kawasaki W650-ben szintén 6000-es az olajcsere intervallum, viszont csak minden 2. cserénél kell szűrőt cserélni. Ez teljesen érthetetlen számomra. Főleg, mikor az olajszűrő olcsóbb, mint 1 liter olaj.

Az olajcsere periódus meghatározásánál (6000 km, vagy 1 év) biztos, hogy túlbiztosították magukat a gyártók, de ezt csakis motorjaink érdekében tették. Egyébként, ha az autókkal akarjuk összehasonlítani a motorokat, akkor legfőbb különbség az üzemi fordulatszám, mivel egy átlagos motor egy átlagos autó fordulatszámának a kétszeresén működik, valamint az olaj által kent alkatrészek száma.

Míg az autóknál a motorolaj kizárólag a motor belső alkatrészeit keni, addig a legtöbb motornál a motorolaj keni a váltót és a kuplungot is. Ebből adódóan jobban is szennyeződik az olaj. Előírásoktól függetlenül én az autómban is 10 000 km után cserélem az olajat. Bármilyen jármű esetében ez a legegyszerűbb és legolcsóbb élettartam növelő karbantartási elem. Ugyanez vonatkozik az olajszűrőre is. Bármit mondanak, javaslom cseréld minden esetben!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.