Fúvóka vagy üzemanyagszint?

2005.04.07. 11:47
Először is köszönöm az eddigi írásait, ill. válaszait, nagyon sokat tanulok belőlük. A következőt szeretném kérdezni: S-51-es Simsonom van, amiben 16N3-4-es karbicsek dolgozik. Úgy érzem, hogy teljes gáznál, mintha még kívánna benzint. A benzinszint, úszó jó. A főfúvókám 70-es.

kép: S51 Érdemes nagyobb főfúvókát betennem a nagyobb sebesség reményében? Számít-e a súbertű állása teljes gáznál? Ha a súbertűn állítok, kell-e az alapjárati keverékcsavaron korrigálni, vagy a keverékcsavart csak egyszer kell beállítani és többé nem piszkálni? Most a nagykönyv szerint van beállítva a keverékcsavar. Tehát ez az egy kérdés, tulajdonképpen három.

Amennyiben a benzinszint megfelelő az úszóházban és a motor nem forogja ki magát, akkor valóban a főfúvókát kell nagyobra cserélni. Egyébként nagy különbség van aközött, mikor a benzinszint alacsony, vagy mikor a főfúvóka mérete kicsi. Ha a benzinszint alacsony, akkor tartós teljes gázon történő motorozásnál kiürül a porlasztó és a motor fulladozik. Mikor a fúvókaméret kicsi, akkor az olyan érzést kelt, mintha nem tudnál teljes gázt húzni és nem is forog ki a motor. Leveled alapján azt javaslom, cseréld nagyobbra a főfúvókát! (Emlékeim szerint 72-es a gyári főfúvóka.)

A súbertű pozíciója teljesen nyitott toroknál nem befolyásolja a motor működését, mivel akkor nem lóg bele a főfúvókába. A súbertű középtartományban befolyásolja a működést. Ez talán nehezebben is érzékelhető, mivel egy kisköbcentis, gyenge motornál ezt a tartományt nagyon gyorsan átlépjük. Szinte azonnal telegázt húzunk. Az alapjárati keverékcsavar szintén befolyásolja a működést, de csak alacsony fordulatszámon. Az alapjárati keverékcsavar beállításának legjobb módszere, hogy megemeled az alapjáratot, utána az alapjárati keverékcsavart teljesen betekered, majd addig tekered kifelé, amíg a fordulatszám emelkedik. Azt a pontot kell megtalálnod, ahol a legjobban pörög a motor. Ezután alapjárat vissza a megfelelő szintre és kész is.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.