Ennyit bír egy ötvenes?

2005.07.05. 09:57
Nemrég vettem egy Piaggio NRG Extreme robogót (50 cm3, vízhűtés). A problémám, hogy néhány perces használat után a hűtőfolyadék tárolójának lezárósapkájának menete alól szépen lassan elkezd szívárogni a hűtőfolyadék, miközben a hűtővíz visszajelzőjének mutatója még a középtartományt sem éri el.

Elkövettem azt a hibát is, hogy megpróbáltam a robogóval feljutni egy meglehetősen nagy és hosszú emelkedőn. Mit mondjak, nem volt kellemes élmény. Egy darabig jól húzott, aztán szépen lassan visszaesett a fordulatszám, majd lassulni kezdtünk, végül teljesen megálltunk. Az érdekes viszont, hogy egy félperces pihenőt követően ugyanazon a szakaszon, ahol előtte megállt, álló helyzetből úgy lódult meg a gép, mintha vízszintesen indultam volna (aztán persze megint kifulladt). Ennyit bír az 50 cm 3, vagy valami gond lehet a géppel? Az emelkedő szerintem volt úgy 8-10 fokos.

A hűtőfolyadék szivárgásának oka szerintem egyszerű tömítetlenségre vezethető vissza. A zárt hűtőrendszerben a hőmérséklet emelkedésének hatására a nyomás is megemelkedik. Amennyiben a hűtősapka tömítése nem zár tökéletesen, akkor alóla - mint esetünkben is - szivárogni fog a folyadék, mivel a legkisebb ellenállás felé törekszik. Elsőként ezt kell ellenőrizned! Másik lehetőség, hogy hengerfejes a motor, beledolgozik a víztérbe és emiatt nyomja ki a folyadékot, de ez esetben a hőfokmérő mutatója magas hőmérsékletet kellene mutasson.

Az emelkedőn motorozással kapcsolatban véleményem szerint az történt, hogy mivel felfelé lassabban ment a motor és ráadásul teljes terhelés alatt, ezért nem volt megfelelő a hűtése, aminek következtében szorulni kezdett, amitől még jobban melegedett, majd végül vagy megszorult, vagy csak lefulladt. A félperces pihenő alatt visszahűlt valamennyire, így újból működött egy darabig. Úgy látszik, ennyit bír.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.