Átírassam kétszer?

2005.07.20. 11:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Júniusban vásároltam egy 250-es Yamaha motort. Az a kérdésem, hogy ha még nem írattam át a nevemre, akkor eladhatom-e valaki másnak?

Akinek eladnám, az át tudná-e íratni a saját nevére úgy, hogy nála van a forgalmi, és két adásvételi? Vagy előbb át kell íratnom a nevemre, és csak úgy tudom eladni?

A 2 hetes átíratási türelmi idő ugye csak azt jelenti, hogy a vásárlástól számított 2 hétig átíratás nélkül is használhatom forgalomban a motort, viszont ha nem íratom át, attól még állhat a garázsban?

Sajnos szomorú hírem van. Te csak úgy adhatod el harmadik személynek a motorodat, ha már átírattad. Ezt a költséget csak úgy tudod megspórolni, ha az első eladó közvetlenül a te vevőddel ír egy új adásvételi szerződést. Ez azonban csak akkor járható út, ha az első tulajdonos még nem jelentette le az okmányirodában járműve eladását.

A két hetes átírási türelmi idő alatt - amennyiben kötsz a motorkerékpárra kötelező felelősség biztosítást - járhatsz a motorral. Ez az időszak arra van, hogy elvégeztesd az eredetvizsgálatot, illetve időpontot kapj az okmányirodában. Azonban az átírási folyamatot meg kell kezdeni két héten belül akkor is, ha nem használod a motort, csak a garázsban áll, sőt még akkor is, ha éppen üzemképtelen, mert különben büntetést rónak ki rád a késedelmes átíratás miatt.

Itt szeretnélek figyelmeztetni arra is, hogy az eredetvizsga 60 napig érvényes, de ha ismét eladják a motort, akkor mindig újat kell csináltatni, még akkor is, ha az előző még 60 napnál nem régebbi.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.