Megsemmisülő izzók

2006.04.28. 13:54
Egy 1997-es Aprilia Scarabeo robogóm van, amivel nagyon elégedett vagyok. Az új tevékenysége azonban nem igazán tetszik - már a harmadik garnitúra első és hátsó lámpát égeti ki. Beteszem az új izzókat, elindítom a robogót, bekapcsolom a világítást, és sajnos egy percen belül felizzik a fénye, majd kiég az első izzó, illetve a hátsó izzóban a hátsó világítás szála (a féklámpa működik).
Mi lehet az oka a hibának?

Nagy segítség, hogy leírtad azt a cseppet sem elhanyagolható tényt, hogy a hátsó izzó világítás szála ég ki folyamatosan, a féklámpa szál mindig megússza a kiégést. Ez azért fontos, mert a féklámpa, a kürt és az irányjelző, szinte kivétel nélkül minden tisztességes robogónál az akkumulátorról működik. Az akkumulátor feszültsége általában 2 V ingadozással nagyjából állandó, ezért nem égett ki a féklámpa.

Az olasz motoroknál elég gyakori, hogy a feszültségszabályzó, az egyenirányító és az irányjelző reléje egy komplex alkatrész, ezért sajnos az ára elég borsos. A Scarabeonál azért egy picit bonyolultabb a helyzet, mert több típusú motorblokkal szerelték, (Minarelli, Piaggió stb.) ezért típusonként változnak az elektromos alkatrészek. Esetünkben majdnem biztos a feszültségszabályzó hibája, de a fentiek tudatában javasolnám az alkatrész vásárlásához a motorblokk pontos beazonosítását. Az alkatrész cseréje elég egyszerű, de ha nincs elég rutinod, inkább fordulj szakszervizhez.

Üdv: Castor

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.