Visszajön az olaj

2006.10.12. 11:25

Nemrég vásároltam egy kétütemű, fekvőhengeres, vízhűtéses Aprilia Areát. Az a gondom, hogy a levegőszűrőbe valahogy olaj kerül. Beindítottam a motort levegőszűrő nélkül, és azt tapasztaltam, hogy a karburátorból benzin vagy olaj apró szemcsékben távozik a levegőszűrő felé bizonyos fordulatokon. Mi lehet ennek az oka? Segítséged ellőre is köszönöm.

A résvezérelt kétüteműek visszadolgozása a szívóoldalra valószínűsíthetően vagy a membrán kopása, törése (repedése) miatti tömítetlenség, vagy egyéb kopások miatt történik. A pontos hibafeltáráshoz látni kellene ennek a mértékét, valamint az egyes alkatrészeket pontosan meg kellene megvizsgálni. Bizonyos mértékű visszadolgozás normális, nem lehet ellene tenni semmit. Ha ennél több benzin és olaj kerül a szívóoldalra, akkor valamilyen rendellenes kopás vagy egyéb oka van. Ennek eldöntése csak szétszedve lehetséges, és lényeges, hogy tapasztalt szerelő nézze meg, aki tudja, hogy mi tekinthető üzemszerű kopásnak, és mi az, ami már a káros és a működést befolyásoló mértékű.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.