Főtengelycsere házilag

2006.10.17. 13:26

400-as Banditomon a napokban elszállt a főtengely. Elvittem egy szerelő ismerőshöz és azt mondta 100ezer, ha megköszörülteti és még több, ha újat rak bele. Ha muszáj, akkor nem sajnálom a pénzt semmire, de ha van rá mód, akkor inkább megoldom magam. Tehát a kérdésem az lenne, hogy ki tudnám-e cserélni magam a tengelyt, vagy ez esélytelen? Szakszerszámaim nincsenek. Ha netán igen, akkor még mit érdemes megcsinálni, kicserélni? Ja és még annyi, hogy a köszörült tengely rosszabb-e az újnál? Esetleg ha arra tudna válaszolni, hogy mely típusú motorok főtengelye klappol a GSF400-aséhoz (ha van ilyen)?

A főtengely kiszerelése és felújítása tulajdonképpen a legbonyolultabb művelet, amit egy motorblokkon lehet csinálni. Sok ismeretet, sok márkafüggő specifikus tudást igényel (jelek megtalálása, vezérmű beállítása) valamint sok olyan tapasztalati tudás (és mérőműszer) kell hozzá, ami segít eldönteni, hogy egy-egy siklócsapágy vagy főtengelycsap-felület kopottsága megfelelő, vagy felújítást igényel. Én semmiképpen nem javasolnám az otthoni szerelést.

A főtengely egyes túlméretes csapágyra köszörülése egy gépműhelynek rutin feladat abban az esetben, ha a túlméretes csapágyak rendelkezésre állnak. Természetesen egy új (gyári) alkatrész mindig jobb egy felújítottnál, így van ez a főtengely esetében is, de mivel a felújítás (köszörülés) költsége nem összehasonlítható a nehezen beszerezhető új, alapméretes alkatrész árával a felújítás jobb választás lehet.

A főtengely nem egy olyan alkatrész, ami helyett valami más márka tengelye behelyettesíthető lenne, ráadásul használt másik tengely (azonos használt modellből) beépítése műszakilag megkérdőjelezhető, nem tekinthető normális javításnak. Sajnos, ha valóban a főtengely "szállt el", akkor az költséges javítás lesz, mindenképpen szervizbe javasolom vinni a kis Banditát.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.