Endurósított krosszmotor

2006.11.06. 10:12

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy krosszmotorra lehet-e világítást fabrikálni? Többen azt mondták eddig, hogy nem. De volt olyan, aki azt mondta, lehet. Mi az igazság? Szeretnék vásárolni egy ilyen motort, de lámpa nélkül nem használhatom közúton. Egy feszültségszabályzóval elméletileg meg lehet oldani? Vagy inkább egy enduró gyújtást szerezzek hozzá? De ez nagyon költséges. Nekem valahonnan fix 12V egyenáramra van szükségem, ha ez meg van onnan már megy minden.

Az alapvető probléma az, hogy a krosszmotoron nincs sem világítótekercs, sem töltőtekercs, ami az esetleges akkumulátort töltené. További probléma, hogy a lendkerék is más, mint az enduro testvérén, a KLX-en. Ahhoz, hogy világítás legyen rajta, ezeket mindet ki kellene cserélni, továbbá egy feszültségszabályozót és az akkumulátor töltéséhez szükséges egyenirányítót (nem minden feszültségszabályzóban van benne) is fel kellene szerelni. Ezek után az akkumulátor elhelyezése már csak egy félnapos ügyeskedés. Összefoglalva: meg lehet oldani, de nagyon költséges, sok alkatrész kicserélésével járó feladat.

Meg kell azt is említsem, hogy a krosszmotor nem csak a világítás hiánya miatt nem alkalmas közúti közlekedésre, hanem például a kipufogórendszere sem felel meg az utcai előírásoknak és nincs féklámpája sem. Egy krosszmotor utcai közlekedésre alkalmassá tétele így olyan átalakítást igényelne, hogy kérdéses, hogy érdemes-e belefogni.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.