Használhatok-e más olajat?

2006.11.09. 13:51

Cimborámmal egyszerre vettünk motort, kb. egyszerre vittük az előírt szervizekre is. (SV1000SZ és GSR600 motorokról van szó, tehát sportos, de nem szupersport gépek.) A szegedi Motorvilág szervizelte őket, nincs is velük semmi probléma. Mobil Racing 4T olajat ajánlottak bele, és nagyon be is vált. Sikerült viszont kedvezményes, dolgozói áron hozzájutni egy karton Mobil1 Motorsport Formula olajhoz. A linkben nem jól szerepel, ez is 15W-50-es, valamint ez is fullszintetikus, ajánlják motorkerékpárokhoz is, súrlódáscsökkentő adalék is ugyanaz van benne. Mégis elbizonytalanodtunk, mert pl. a viszkozitása alacsony és magas hőmérsékleten is kisebb, nem akarunk rossz olajat tenni szeretett gépeinkbe!

Kedves Lacus!

A két motorolaj közötti nagy különbség az, hogy a Motorsport Formula nem rendelkezik JASO MA minősítéssel, amely alapfeltétele a motorkerékpárokban való alkalmazhatóságnak, ugyanis ennek a minősítő rendszernek egyik tesztje az olajfürdős kuplung kompatibilitási teszt. Valóban ajánlják a szövegben motorokhoz, de API minőségi osztály besorolásai egyértelművé teszik, hogy személyautó motorokhoz fejlesztették, a megszerzett teljesítményszint specifikációk is ezt bizonyítják. Ha a véleményemre vagy kíváncsi, én nem használnám a motorba, noha tudom, hogy ezek nem olcsó olajok, és ha jó áron szerezted, akkor nagy a csábítás. Talán valamelyik autós barátod átveszi tőled, mert ez az olaj egy sportos autóban megfelelően tud majd teljesíteni.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.