Keresem az igazit

2006.11.28. 16:44

Egyhengeres négyütemű endurót akarok venni. A főbb szempontok: legyen megbízható, egyszerűen szervizelhető, viszonylag igénytelen. Üzemórásat nem szeretnék. Hobbi célra, nézelődős terepezésre, természetjárásra használnám, semmi ugratás meg gyilkolászás, de ha lehet, azért menjen el mindenhol. Kb. 94-96-os évjáratokra gondoltam a következő típusok közül: Yamaha XT/TT 600, KTM LC4 400/620, Husaberg, Husqvarna. Az utóbbiak lehet hogy csak vér versenyendurókat gyártanak, a Yamaha meg lehet, hogy picit nehéz terepre. Neked mi a véleményed ezekről?

A másik kérdésem: alváz-motorszám alapján be lehet azonosítani egy motor gyártási évét? Csak mert a piac tele van kintről behozott motorokkal, amik között sok összevisszaságot véltem már felfedezni, némelyik kora és altípusa még ránézésre sem fedte a valóságot.

Kedves Gyuszi!

Először a könnyebb kérdésre válaszolok, igen, az alvázszám alapján be lehet azonosítani a motorok évjáratát és pontos típusát, de általános szabály nincs rá. A márkaképviseletek tudnak neked ebben segíteni.

A másik kérdés már nehezebb. Az általad felsorolt motorok közül a Husaberg és Husqvarna versenyendúrókat gyárt, ezek versenyre készülnek, utcai használatnál inkább hátrányokkal találkozol, mint önfeledt motorozással. Tudom, hogy többen használják utcán, de kompromisszumokkal. Furcsa átmenet a KTM LC4-es sorozata, mert ez a motor is hajdanán versenymotor volt, enduro világbajnokságot nyert, és utcai változatai sem tagadhatják ezt. Sportosak, nyersek és relatíve könnyűek.

A Yamaha XT/TT sorozata egy kiforrott, megbízható motor, a TT inkább sportos, az XT inkább túrás. A TT nem önindítós, cserébe terepre alkalmasabb és könnyebb, az XT kényelmesebb, de nehezebb. A döntést neked kell meghozni, hogy a KTM erősebb motorja, jobb futóműve és féke miatt lemondasz egy kis kényelemről és egy karbantartás-igényesebb motorral élsz együtt, vagy választod az XT-t, ami kényelmes, utazósabb, de a földút mellett már nehezen boldogul, nem igazi terepre, csak vidéki utakra gondoltak tervezői.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.