Akadozó váltó

2006.11.29. 11:09

Van egy Honda NS 125 R típusú motorom. Nemrég jutottam hozzá, nagyon jó vétel volt még így két hónap távlatából is, remélem továbbra is ezen a véleményen leszek. A problémám pár napja kezdődött, visszaváltásoknál néha-néha érezhetően akad a váltó. Felfelé váltásnál nem tapasztaltam ilyen gondot, visszaváltásnál is csak párszor. De zavar a dolog, nem szeretném, ha súlyosbodna. Az előző tulaj szerint több mint 2 éve volt cserélve a váltóban az olaj. Én arra gondoltam először, hogy a hidegebb időjárás miatt jobban dermed az olaj, vagy régi és ezért akadhat. Szeretnék tanácsot kérni, mi lenne a legjobb megoldás? Egy olajcsere megoldhatja a problémát, vagy komolyabb beavatkozásra is szükség lehet?

Kedves Zoltán!

Az olajcsere tényleg esedékes, és megoldhatja, vagy mérsékelheti az akadó váltó problémáját. Az a meglátásod is igaz, hogy a hidegben a viszkózusabb olaj bizony valóban nehezebb váltást és ragadósabb kuplungot eredményez. Azonban ne dőljünk nyugodtan hátra a székben, én azt javasolom, hogy a motort mutasd meg egy tapasztalt (szak)szervizben, akik eldöntik, hogy ez normális, vagy egy kezdődő váltóprobléma előjele. Ugyanis ha ez tényleg egy kezdődő probléma, akkor most lehet, hogy az orvosolása nem kerül sokba, ha pedig tovább romlik, akkor a járulékos meghibásodások javítása komoly összeget is felemészthet.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.