Görbe féktárcsa?

2006.12.12. 11:00
A problémám az lenne, ha gurul a motor 5-10 km/h-val, és fékezek vagy lassítok, finom, szakaszos hullámzás-lüktetés jön hátulról (olyan, mintha valahol egy 8-as vagy hullámzás lenne). Fékerő rendben van, csak zavar ez a hullámzás, mert nem kéne, hogy ilyen legyen. Ha emelőre rakom a gépet és forgatom a kereket akkor szakaszosan lehet hallani, ahogy a fékbetétbe ér a tárcsa ugye a néha ss...ss...ss...ss súrlódó hang. És a kérdésem az lenne, hogy hol lehet még a hiba? Gondoltam felnire, tengelyre, távtartókra. Nem tudom, hogy lehetne orvosolni a problémát, és hogy maga a kerék is 8-as mozgást ír le, vagy csak a tárcsa forog egyenetlenül? Van erre valami módszer, hogy megnézzem? Nagyon megköszönném a tippet, segítséget!

Kedves Péter!

Mivel új tárcsa van a motoron, ez csak akkor lehet görbe, ha gyári hibás, vagy felszerelésnél sérült. Ezért ezt zárjuk ki. Azt javasolom, hogy támaszd fel a motor hátulját úgy, hogy a kerék a levegőben legyen, és forgasd meg a kereket, miközben a lengővillához tegyél egy csavarhúzót (egy indikátoróra lenne a legjobb), és a felni pereménél nézd meg, hogy a kerék üt-e, illetve a csapágyai nem lógnak-e. Forgás közben az óvatosan hozzáérintett csavarhúzó hegyénél folyamatosan kell érintkeznie. A pontos öntött kerék ütése a külső felniperemnél 1 mm-en belül van. A csapágylógást alul és felül megfogva a kereket mozgatva leplezheted le.

Aztán a tárcsát szereld le és tedd egy üveglapra. Itt egyáltalán nem szabad billegnie, egyenletesen kell felfeküdni. Ha ez is rendben van, akkor csak a tárcsa konzol - ahová felcsavarozod - lehet a hibás, felcsavarozáskor nem ül egyenletesen, ferdén van a konzolon. Ennek javítása már nem megy ilyen otthoni sufnituning módszerekkel, ki kell mérni, és esetleg lemunkálni, vagy a mértéktől függően távtartót gyártani. Ezt bízzuk egy értő gépműhelyre.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.