Melegen nem indul

2006.12.14. 15:02
Van egy 91-es Yamaha XT 600-asom, ami berúgós. Nemrég vettem, és tudom, van egy technikája az indításnak, de sajna melegen nagyon nehezen indul. Hidegen szinte azonnal be tudom rúgni. Tudni kell még, hogy van rajta egy Leo Vince sportdob, ami vissza puffog olykor, és ilyenkor lángcsóvát is lövell. Tudnál tanácsot adni a melegindítás megkönnyítésére? Esetleg ez valami karburátor vagy gyújtás beállítási probléma?

Kedves Zsolt!

Sajnos nem tudlak sok jóval vigasztalni. Személyes tapasztalatból mondom, hogy ez nagyon gyakori probléma ezekkel a motorokkal. Ugyanis, ahogy kopik a motor, úgy csökken a kompresszió bennük, és az indítás egyre nehezebbé válik. Melegen ez még inkább jellemző, mert a résveszteségek nagyobbak, ráadásul a meleg motor indításnál még érzékenyebb a túldúsulásra.

Kissé javítható a helyzet, ha az alapjárati keverékcsavart egy negyed vagy fél fordulattal becsavarod, valamint nagyon fontos, hogy a szelephézagok pontosan gyári érteken legyenek. Ha a szelephézag túl kicsi, az is okozhat melegen nehéz indítást és kipufogóba durrogást, mert a szelep nem zár jól. Kismértékű durrogás tolóüzemben (motorféknél) vagy indításkor teljesen normális, ez a vezérlési idők, a relatíve nagy szelepösszenyitás miatt van. A gyújtásidőpont nem szokott elállítódni, nem is igazán állítható.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.