Kormányszitálás

2007.01.02. 10:22

Egy kérdésem lenne. Mielőtt hideg kezdett lenni, és leraktam a motort, arra lettem figyelmes, hogy elengedett kormánynál elkezd szitálni a motor eleje. Ennek orvoslására van valami lehetőség, pl. kerékcentírozás, kormánycsapágy ellenőrzés utánállítás, vagy vehetek új kormánycsapágyat?

Kedves Zoli!

Az ilyen jellegű kormányszitálás pontos diagnosztizálása csak az érintett alkatrészek vizsgálatával lehetséges. Első dolog, ami a szitálást okozhatja, az a gumiabroncs. Szálszakadás, púposodás az oldalfalon, stb. azonnali cseréért kiált. A második dolog a kerékcsapágy. Felbakolva, megfogva a kereket nem szabad érezhető kotyogásnak, lógásnak lenni.

Innen már a nehezebb dolgok következnek, mint kerék kiegyensúlyozás, ezt a jobb gumisműhelyek elvégzik. A laza vagy beverődött kormánycsapágy komolyabb szétszedést igényel. Felbakolva, óvatosan mozgatva a villaszárakat, esetleg kezedet a csapágyházra téve lehet, hogy érezni fogod a lógást. Az utánállítás is megoldást jelenthet, azonban ez a jelzés egyértelműen utal arra, hogy a kormánycsapágy a végét járja, hamarosan csereérett lesz. Ha mindezeket végignézed, biztos meg fogod találni a hibát.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.