Öreg vasat vennék

2007.01.31. 17:20

Most, szezon elött szeretnék egy 600 cm3-es enduro motort vásárolni, max. 250000 forintért. A tanácsod szeretném kérni, hogy milyet vegyek, Yamaha XT-t, Honda XL-t, Suzuki DR-t vagy Kawasaki KLR-t? Vízhűtésest, vagy inkább léghűtésest? Kezdő motoros vagyok, ésszel motorozom, túrázásokra kellene.

Kedves Endre!

Sajnos a 250e Ft olyan összeg, amiért csak használt, elég öreg 600-as endurót tudsz választani. Ez azt jelenti, hogy a motor használhatósága, megbízhatósága nem az újkori megbízhatósággal lesz majd összefüggésben, hanem azzal, hogy a korábbi tulajdonos vagy tulajdonosok hogyan bántak vele, hogy tartották karban. Egy újkorában kevésbé megbízható motor 10 éves korában - ha jó karbantartott - lehet sokkal megbízhatóbb, mint az újkorában közismerten megbízható motor 10 év kemény, szakszerűtlen használat után.

A másik szempont, hogy ilyen idős motornál azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi van belőle a piacon, lehet-e alkatrészhez jutni, van-e esetleg ezzel foglalkozó bontó. Az ilyen árkategóriában vásárolt motorhoz ritkán vesznek a tulajdonosk új alkatrész, aminek az ára kis túlzással összemérhető a komplett használt motor árával.

A vízhűtés-léghűtés örök kérdés, a léghűtés egyszerűbb, könnyebb, a vízhűtés jobb hatásfokú és korszerűbb. Én öreg motor esetében a léghűtést választanám, így nem kell elöregedett csövekkel és rossz vízpumpával, esetleg termosztáttal bíbelődni és rá pénzt költeni.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.