Laza, vagy nem laza?

2007.02.15. 12:39
A motorom Keeway Exced 200-as (2004-es 4000 Km futással), a lánc - az állványra téve a motort - kb. 5-6 cm-re elmozdítható az alsó részen. A felsőn pedig eléri a lengővillán lévő koptatót. Én lazának találtam, de az egyik ismerősöm szerint endúróknál pont jó, kell ez a lazaság a nagy rugóút miatt. A könyve 3,5-4,5 cm-t ír, bár nem világos, melyik helyzetben kell mérni. Terhelten viszont a lánc természetesen feszesebb (2-3 cm). A terhelésváltásoknál érezhető a lánc lazasága. Kérlek írj a beállításról, a lánc ápolásról, a különböző típusú láncokról. A hátsó keréken lévő lánckeréknél is érezhető kb. 1 mm-es kottyanás. Szervizbe vigyem?

Kedves László!

Általános értéket a láncfeszességre nem lehet mondani, mert ez függ a konstrukciótól, nevezetesen a rugóúttól és a lengővillatengely, lengővillakihajtás, lánckeréktengely távolságától. Az irányadó mindig a kezelési könyv, a gyári leírás, ha azonban ez számodra nem egyértelmű, akkor úgy tudod ellenőrizni a feszességet, hogy annyira megterheled a hátulját, hogy a lengővilla vízszintesen legyen a talajhoz (ekkor kell a leghosszabb lánc) és ekkor kell a láncnak kb. 0,5-1 cm-t mozognia középen, ne legyen feszes, mint a gitárhúr. Az ápolást jó minőségű láncspray-vel végezd.

Két alapvető lánctípust különböztetünk meg, az egyik a különböző metszetű O-gyűrűs láncok (Z, X, W, XW gyűrűs), valamint az O-gyűrű nélküli láncokat. Az előbbiek előnye a hosszabb élettertam, hátránya magasabb ár és a nagyobb hajtási ellenállás, az utóbbi rövidebb élettartamú, de olcsóbb és könnyedén fut a kerék. Főleg versenymotorokon érdemes ilyet választani.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.