Csodaszerek?

2007.02.26. 17:26
A véleményedet szeretném kérni a különböző motortisztító adalékokról, melyek olcsóbb és drágább változatokban sok helyen kaphatóak. Jó nevű cégek is forgalmaznak ilyen termékeket (pl. Motul). Egy részük motorolajba, míg más részük üzemanyagba keverendők. Ismertetőik égéstértisztulást, kisebb fogyasztást, továbbá motorvédelmet és más egyéb kívánatos eredményeket ígérnek. Egy barátom pedig esküszik egy kevés ricinusolaj benzinbe keverésére. Meggyőződése, hogy védi a szelepeket, illetve hatása hasonló ezen anyagokéhoz. Én személy szerint szkeptikus vagyok a hasznosságuk tekintetében (ez mind a ricinusolajra, mind a gyári anyagokra vonatkozik), de azért furdal a kíváncsiság. Motorom egyébként egy Yamaha XJ600S, enyhén koros (12 éves), de tökéletesen korrekt állapotban leledzik, igényesen karbantartva, kb. 35000 km-rel az órájában.

A motortisztító adalékok nem csodaszerek, hanem különböző adalékokkal ellátott, oldószer hatású anyagok, amelyeket az olajhoz kell keverni olajcsere előtt vagy a benzinbe tölteni tankoláskor. Az olajcserekor betöltendő adalékok a motorban lévő gyantás lerakódásokat oldják, a kormot leszedik a szerkezeti részekről, a beragadt gyűrűt is felszabadíthatják, hatásuk ismert és igazolható. Amennyiben egy állatorvosi lóhoz hasonlóan a motor több problémával küzd, úgy tényleg növeli a teljesítményt, mert tisztít hidrotőkét, megragadt kompressziógyűrűt, így a motor visszanyeri gyári tulajdonságait, azonban hibátlan motoron nem javít.

A benzinbe keverhető adalékok hatásai között az egyik leghasznosabb, hogy hatásukra a benzin emulziót tud képezni a tankban összegyűlt vízzel így a motor azt megeszi, nem okoz korróziót az üzemanyag-rendszerben. Az égésteret tisztítják és hasonló mondható el róluk, mint az olajadalékokról. Használatuk bizonyos időközönként, mondjuk minden harmadik olajcserénél és minden 5. tankolásnál indokolt.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.