Mikor kell hengert fúrni?

2007.03.12. 22:23

Suzuki GSX-R 1100 típusú motorkerékpáromon szeretnék egy kis tuningot eszközölni. Kérdésem a következő lenne: ha gyűrűket cserélek, akkor muszáj hengert is cserélni avagy fúrni? Vagy javasoltabb inkább máris egy komplett dugattyú gyűrű henger készletet vásárolni (pl. Wiseco)? Utolsó kérdésem, ha felpolírozom a dugattyúkat, akkor az kihatással lesz a teljesítményre, vagy csak a szép érzetem kielégítésére lesz elég?

Kedves Gábor!

Amikor a motor kompresszió-végnyomása csökken, erőtlenebb, akkor kerül szóba a gyűrűzés, dugattyúcsere és a nagyfelújítás. Az, hogy mit tekintünk elégséges beavatkozásnak az attól függ, hogy az alkatrészek mennyire kopottak.

Méréssel kell kezdeni a felújítást, ebben az esetben a gyári adatok a mérvadók, a dugattyú illesztése a hengerbe, a henger kopottsága és a dugattyúgyűrű hézaga. Általánosságban a dugattyút 5-7 századra illesztik, kopáshatás 2 tized, gyűrűhézag 2-5 tizedmilliméter. Ezeket meg kell mérni és eldönteni, hogy milyen mélyen szükséges beavatkozni. Ha a dugattyú még nem kopott, a hengerhez az illesztése 1 tized körüli, akkor lehetséges, hogy elég a gyűrűzés. Tapasztalt gépműhely ezt gyorsan megméri és megmondja.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy ha a dugattyúkat kicserélik, esetleg a hengereket fúrják vagy perselyezik, akkor a forgattyúsmechanizmus csapágyait is érdemes cserélni, mert gyakran a megnövekedett teljesítményt a régi csapágyak csak rövid ideig bírják, és hamarosan ismét egy költséges szétbontás fog következni.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.