Kuplungremegés

2007.03.27. 16:55
2005-ben vásároltam egy vadonatúj Yamaha FZ6 S (Fazer 600) típusú motort. Újkorától kezdve idegesít benne, hogy elinduláskor, mikor a kuplungot csúsztatom, a motor érezhetően beráz. Panaszoltam ezt a márkaszervizben, de ott a szokásos választ kaptam: "Ez ilyen, és ennek semmi baja!" 1000 km-es olajcsere megvolt tavaly, de azóta sem jobb a helyzet. Mit javasolsz, mit tegyek? Elvileg még nyárig garanciális a gépezet.

Kedves Zoli!

Nagyon jó lenne tudni, hogy mit jelent az, hogy "induláskor beráz". Ha nagyon finom remegés van, azzal valóban nem lehet mit tenni, ha azonban rángatva indul el, akkor biztos, hogy van megoldás, mert az nem üzemszerű. A két szélsőséges példa között pedig bármi előfordulhat, azonban ilyenkor nehezebb a hiba megtalálása, mert nem lesz egyértelmű, konkrét hiba. Mivel azt írod, hogy újkorától csinálja, én is arra gyanakszom, hogy valami apró remegés lehet kuplungcsúsztatásnál, ami a szerkezet kialakításából adódik. Amennyiben erősebb a rángatás, akkor a kuplungbetétek elhasználódására lehet gyanakodni, a köztes lamellák eldeformálódására, valamint a külső kosár beverődésére, amely nem engedi a kuplung lamellákat szabadon mozogni, elcsúszni a kosárban, hanem megakasztja, kicsit ferde helyzetbe kényszeríti. Javaslom, hogy kérd ki más szakszerviz véleményét is!

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.