Kétüteművel a lejtőn

2007.04.02. 09:52
Egyelőre még nincs gondom, de nem is szeretném, így inkább kérdezek. Egy Honda Sky robogóm van, de kérdésem gyakorlatilag az összes kétütemű automatát érinti. A szokásos napi útvonalamon van egy rendkívül hosszú és meredek lejtő, kb. 2 km hosszú. Nem tudom, mi a hasznosabb, ha végig motorfékkel megyek, vagy ha leállítom a motort, és úgy gurulom végig (hajtás nélkül is nagyon fel lehet gyorsulni). Ha jól tudom, kétütemnél motorfékkor nincs kenés, hisz nem jut megfelelő mennyiségű üzemanyag a hengerbe. (Azt sem tudom, hogy jut-e, vagy csak relatíve kevés jut a fordulatszámhoz képest.) Elképzelhető, hogy károsodhat a motor ilyen hosszú lejtőn? Mivel automata, ezért nem tudom üresbe tenni, szabad leállított motorral ilyen hosszan gurulni? Azt érzem, hogy nincs sebességben, de valami azért fogja a kereket és olyan hang is hallatszik, mintha a kerék hajtana valamit.

A kétüteműek motorfék üzemben annyi kenőanyagot kapnak, amennyi bejut a benzinnel, illetve a különolajozású modelleknél, amennyit a gázállás engedélyez. Ezért lejtőn haladva a hosszú motorfékezésnél valóban kevés, mert ilyenkor a fordulat jobban megemelkedik, mint azt akár a gázállás, akár a bejutó benzinmennyiség indokolná, ezért a kenés elégtelen lesz.

Amennyiben hosszú lejtmenet van az utunkon, akkor érdemes 10-20 másodpercenként kis gázokat adni (öblögetni, ahogy szokták mondani a kétüteműsök), csak annyira, hogy a motor kapjon egy kis benzint, de ne gyorsuljon. Az így bejutó plusz kenőanyag ken és nem melegszik túl a motor.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.