Optimális helyzet ritkán van

2007.04.10. 16:42
A kérdésem a gyertyákhoz kapcsolódik. Egy ZR 7 Kawám van és a következő szerviznél csereérettek lesznek a gyertyák. Arra gondoltam, hogy többpólusú gyertyákat teszek bele a jobb szikraképződés érdekében. Van ennek értelme, vagy csak fölösleges többletköltség?

Kedves Sándor!

Többször volt már szó a több elektródás gyertyákról, ez egy népszerű téma. Az elektródák között akkor képződik a legintenzívebb szikra, ha az átmeneti ellenállás a legkisebb. Az egyelektródás gyertyánál nincs alternatíva, a szikra adott helyen ugrik át, illetve csak minimális lehetőség van az ív pozíciójának váltásához. A többelektródás gyertyáknál a szikra ott ugrik át, ahol kedvezőbbek az ívképzéshez a körülmények, így a lehetőségekhez mérten a legintenzívebb szikra születik. Ha elméletileg egy optimális helyzetet feltételezünk, akkor a többelektródás gyertya nem tud intenzívebb szikrát képezni, mint a hagyományos gyertya, de optimális körülmények ritkán vannak. Általánosságban elmondható, hogy a többelektródás gyertyák szélsőséges körülmények között biztosabban gyújtanak, használatukkal a motor szénhidrogén kibocsátása csökken, jobban, könnyebben indítható és biztosabban jár.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.