Két év állás után

2007.04.23. 14:04
Szeretnék venni egy K4-es 1000-es gixxert. Találtam is olyat, ami megfelelne, csak attól ilyedtem meg, hogy 2 éve nem használták, és hogy 4500 km van benne. Erről szeretnék megtudni valamit, hogy lehet-e valami vele ennyi állástól, vagy nem kell tartanom tőle?

Kedves Barnabás!

Leveléből egy fontos infó kimaradt, mégpedig, hogy hol tárolták a motort két évig. Ez nagyon nem mindegy, mert a száraz garázsban tárolás és a szabad ég alatti tárolás eltérően veszi igénybe a motort, a két állapot között óriási eltérés lehetséges. Ha száraz garázsban tárolták, akkor a korróziós károk, oxidáció szinte nulla, legalábbis nem jelentős. Ne feledjük, hogy az esetlegesen nyitott szelepeken keresztül a hengerbe is bejut nedves levegő, és az nem tesz jót ott semminek. Száraz helyen tárolásnál leginkább az üzemanyagrendszerben lehetnek lerakódások, a tüzelőanyag néhány komponense, adaléka már elillant, a benzint érdemes leengedni, kitisztítani a rendszert, de komolyabb kár nem igazán keletkezhetett. Két év azért nem az örökkévalóság.

Érdemes még a gumiabroncsokat megnézni, nincsenek-e kirepedve, eldeformálódva, kerekeket megforgatni, hogy a csapágyak esetleg nem morognak-e, de erre is kicsi az esély. Problémás lehet még a fékberendezés, mert a sok állástól a gumikarmantyúk kiszáradnak, tömítetlenné válhatnak. Meghuzgállva (álló helyzetben!) a féket ez érződik: ha nem ereszt, nyomáspontja nem puha, nyúlós, nincs ok aggodalomra. Ha a fék nyúlós, esetleg még szivárog is, akkor egy fékfelújítás legyen az első dolgunk, mielőtt használjuk a motort.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.