Feliratok a benzincsapon

2007.04.26. 22:06
Először is szeretnék gratulálni a rovathoz, sok jó tanácsot olvastam már válaszaidban. Tavaly vettem egy 91-es YAMAHA FZR 500-as motort. Többször írtál már a benzincsapállásokról, hogy OFF, ON vagy PRI. Ezen viszont OFF, ON és RES állás van. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a RES állás?

Kedves Szilárd!

A vákummal vezérelt, vákum hatására nyitó csapokon van a PRI állás (PRIMER), ennek jelentése légtelenítő állás. Ilyenkor a csap szabadon átfolyik, vákum nélkül is. Az OFF (zárva) álláson a csap teljesen zárva van, az ON (nyitva) álláson pedig a vákumos csapok vákum hatására átfolynak, a nem vákumos csapok pedig itt simán, mindig átfolynak. A RES (RESERVE) tartalék állás, ahol a tank aljában lévő, ON állásnál nem kifolyó benzin is kiereszthető. Ritkán a vákumos csapoknál is van RES állás, ilyenkor itt vákum nélkül is leereszthetők a tank legutolsó literei is.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.