Motorfék II.

2007.05.20. 08:25

Nemrég vettem egy 125-ös AF1-et. Én eddig autóval, robogóval mindig előszeretettel használtam a motorféket lassításhoz, piros lámpánál is már messziről rágurultam. Gondoltam, mivel kétütemű, nem biztos, hogy jó ötlet állandóan motorfékezni, így megkérdeztem pár ismerőst. Volt, aki azt mondta, nyugodtan motorfékezzek, volt viszont, aki azt mondta, minden gázelvételnél húzzam be a kuplungot. Jelenleg ez utóbbi módszert használom, de mivel 90%-ban Budapesten járok vele, ez azt jelenti, hogy állandóan kuplungolnom kell, hiszen szinte mindig lassítanak az ember előtt, stb. Azt szeretném megkérdezni, hogy a motor élettartalma szempontjából mennyire kritikus a motorfék használata, érdemese tényleg minden egyes lassításnál kuplungolni, vagy csak a nagyobb, hosszabb motorfékezést kerüljem?

Kedves Muszashi!

A kétüteműek alapjárati rendszerét úgy tervezték, hogy az alapjárathoz meglehetősen dús keveréket szállítson, hogy a veszteségek miatt az égés megfelelő legyen. Ha motorfékezünk, akkor az alapjárati rendszeren a nagyobb fordulat miatt még több benzint (és vele olajat) tud átszívni, ez a terhelés nélküli pörgéshez elegendő, pláne normál, sík úton való motorfékezésnél. A probléma ott jelentkezhet, ha egy meredek lejtőn, nagy fordulattal, hosszan (több kilométeren) motorfékezünk, ekkor néha bele kell öblögetni, kikuplungolva gázfröccsöket adni, de normál közlekedésnél, 50-70-ről motorfékezve, magasabb fokozatokban (tehát nem túlpörgetve) ez teljesen felesleges, nyugodtan motorfékezhetünk.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.