Elektródából sosem elég

2007.05.23. 09:15

Tisztelt Motordoktor!

A kérdésem a gyertyákhoz kapcsolódik. ZR 7 Kawám van, és a következő szerviznél csereérettek lesznek a gyertyák. Arra gondoltam, hogy több pólusú gyertyákat teszek bele a jobb szikraképződés érdekében.
Van ennek értelme, vagy csak fölösleges többletköltség?

Tisztelettel: Benkő Sándor

Kedves Sándor!

Többször volt már szó a többelektródás gyertyákról, ez népszerű téma. Az elektródák között akkor képződik a legintenzívebb szikra, ha az átmeneti ellenállás a legkisebb. Az egyelektródás gyertyánál nincs alternatíva, a szikra adott helyen ugrik át, illetve csak minimális lehetőség van az ív pozíciójának váltásához. A többelektródás gyertyáknál a szikra ott ugrik át, ahol kedvezőbbek az ívképzéshez a körülmények, így a lehetőségekhez mérten a legintenzívebb lesz a szikra. Ha elméletileg egy optimális helyzetet feltételezünk, akkor a többelektródás gyertya nem tud intenzívebb szikrát képezni, mint a hagyományos gyertya…de optimális körülmények ritkán vannak. Általánosságban elmondható, hogy a többelektródás gyertyák szélsőséges körülmények között biztosabban gyújtanak, használatukkal a motor szénhidrogén kibocsátása csökken, jobban, könnyebben indítható lesz, és biztosabban jár.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.