Mi mozgatja az elengedett kormányt?

2007.05.24. 09:12

Tisztelt "MotorDoktor" Úr!
A kérdésem a Suzuki GSX 1400-re vonatkozik. Most vetten a tavasszal 3 évesen kevés kilométerrel /11000/. A problémám az vele, hogy ha a kormányt elengedem, akkor kb 5 mp után elkezd rezegni, szitálni!
Menet közben nem húz semerre és nem nehéz forgatni. Nincs rajta kormánygátló.
Mi lehet a gond?
Köszönettel!

Az ilyen jellegű remegések, szitálások általában több ok együttes hatásaként jelentkeznek.
Az első és legvalószinűbb a kerék kiegyensúlyozatlansága, hibái. Ebben nem csak a statikus vagy dinamikus kiegyensúlyozást (centrírozást) értem, hanem az esetleges futófelületi vagy egyéb gumi hibákat, amelyek periodikusan ismétlődő rezgést gerjesztenek. Amennyiben a kormánycsapágy esetleg lazább vagy egy kicsit lóg, akkor ez szinte maradéktalanul átmegy a kormányra és az egész villát bemozgatja, beszitálja.
Első körben a gumit és a kiegyensúlyozást ellenőrizném, második pedig a felbakolt motor első villájának megmozgatása, fejcsapágy ellenőrzése, esetleg utánaállítása vagy cseréje.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.