Az autóba való olaj kinyírja a kuplungot

2007.06.05. 00:34
Sziasztok! A Kawa GPZ 500S-embe valószinűleg rossz olaj került. Korábban MZ-m volt, azon mindent én csináltam, de ezen nem mertem. Haver cserélt olajat, és tutira autóba valót öntött bele. A viszkozitás stimmel, csak nem speciálisan motorkerékpárba való. Ezen pedig nedves kuplung van. Azóta 4000 km-t tettem bele. Arról, hogy ebből esetleg bajok származhatnak csak ma hallottam. Amennyiben tényleg károsodhat tőle, kérlek mondjátok meg, mit okozhat. Előre is köszi! -és persze azonnal cserélem, ha még nem késő.

Az autóba való olajok valóban más adalékolásúak, ezért az olajfürdős kuplungos motorkerékpárokba JASO MA teljesítményszintű, kimondottan motorkerékpárokhoz tervezett olajat kell használni.
Amennyiben mégis autóba való olaj került bele, akkor a kuplungra kell figyelni, mert ha elkezd csúszni, akkor hamarosan meg is égnek a lamellák és cserélni kell a kopókat mindenképpen, de bizony a köztes (fém) lamellákat is valószínűleg… Azt javasolom, hogy cseréld le az olajat a megfelelő viszkozitású, JASO MA jelzéssel ellátott olajra.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.