Nagymotor 50-es papírokkal? Na nee!

2007.06.08. 07:33
Üdvözlöm!

Mostanában szándékozom egy 125 cm3-es cross motort venni, és a hirdetések között böngészgetve ráakadtam egy érdekes hirdetésre, amely úgy szól, hogy 125-ös motor 50-es papírokkal eladó. Kérdésem, hogy ez legális-e így, illetve mi kell ahhoz, hogy én egy 125-ös motort sima "B"-s kategóriás jogosítvánnyal közúton vezethessek?

Ugyanis jó lenne, ha nem kellene a motorhoz állandóan utánfutót kölcsönözni, ha például el szeretnék menni vele a 8-10 km-re fekvő Kőszárhegyi cross pályára. Arról nem is beszélve, hogy - ha egy mód van rá -, nem szeretnék külön ezért egy "A" kategóriás vizsgát letenni, hogy közúton is vezethessem a motort.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Varga László

Kedves László!

A probléma elég sokrétű. A motocross célra épült motorok közúton semmilyen jogosítvánnyal nem vezethetők, mert ezek nem forgalomba helyezhetők, a KRESZ által kötelezően előírt tartozékokkal (lámpa, műszerek, sárfogó, stb.) nem rendelkeznek. Amikor 125 köbcentiméteres motort 50-es papírokkal árulnak, ott általában valami csalás van a dologban, a hatóságok megtévesztése céljából. Az ilyen motor megvételét, közúti használatát nem javaslom.

Noha szó volt róla, hogy hasonlóan, mint néhány országban a 125 cm 3-ig a járművek vezethetők B-s jogosítvánnyal, Magyarországon jelenleg a minimális követelmény ezekhez az A1-es jogosítvány, nélküle ezek nem vezethetők.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.