Jézusom, olaj a légszűrőben!

2007.06.13. 08:40
Hello Motordoktor!
Egy számomra igen fontos kérdéssel fordulnék hozzád. Nemrég vásároltam egy 99-es GSX-R 600-ast. Miután elvittem a szerelőhöz, hogy nézze át, azt mondta hogy olaj van a légszűrőházban (amit meg is mutatott és nem is volt igazán sok, kb. negyed deci) és hogy ez a kartergáz visszapuffogása miatt van. A kérdésem pedig az, hogy ez jelenthet-e nagy problémát?
Válaszod előre is köszönöm,
Tamás

Kedves Tamás!

A régi beidegződésekkel rendelkező és a kopott szocialista autókon nevelkedett szerelők egyik nagy rutinja a kartergáz, illetve a légszűrőházba visszahordott olaj vizsgálata. Ha sok az olaj, magas a kartergáz, kopott a motor…gondolják ők, ami korántsem biztos. A visszahordott olaj mennyisége sok minden függvénye, akár az üzemeltetési körülmények, akár az olajszint, akár az alkalmazott olaj viszkozitása, minősége. A kis fordulaton üzemeltetett, gyakran városban használt motorok gyűrűi letapadnak, kartergázuk megnő, ami egy tisztességes pályanapon a Hungaroringen, két-három 2 perc 10 alatti körrel orvosolható, nem kell aggódni.
Amíg nincs mérhető olajfogyasztás, kékes füstölés és melegen nehezen indulás, a motor kopottsága miatt nem kell aggódni, függetlenül az airboxban lévő olajtól, vagy olajpárától.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.