Magas fordulaton elciripeli a Für Elise-t

2007.06.22. 08:03
Sziasztok!

Van egy 2005.09. havi FZ6-om. Idén márciusban vettem 3600 km-el, azóta raktam bele 2500-at, így jelenleg 6100 km van benne.
A problémám pedig az, hogy ciripel, olyan mintha szelephang lenne. Elvittem a márkakereskedésbe, ott elküldtek Budaörsre a Yamaha Hungáriához. Ott egy szimpatikus szerelő megállapította, hogy tényleg ciripel, tehát nézessem meg a szelephézagot meg a vez.lánc feszességét. Miután ez megtörtént (olajcsere is volt, biztos, ami biztos) a márkakereskedésben, nem változott semmi, azt mondták, hogy mivel még szeptemberig garanciális, húzzam neki hátha kijön mi a baja. Meg azt, hogy ez ilyen és nem lesz semmi probléma. A lényeg az egészben, hogy ez a hang engem zavar. Nem azért vettem Yamahát hogy zörögjön. Tehát ha tudsz valamiben segíteni nagyon megköszönném.
*:A hang kb 4e fordulatnál hallatszik a legjobban utánna gyorsul( ezért gondoltam szelepre)majd nagyobb fordulaton 8-9-10 e -nél felerősödik.Egyébként a moci jól megy, ilyen problémám nincs vele.

Köszi: Szoboszlai Péter

Kedves Péter!

Tudom, hogy amit a szervizben mondtak nem megnyugtató, de én is azt javasolom, hogy közlekedj a motorral. Én magam is dolgoztam szervizben és bizony a legjobban felkészült szerelőnek, a legjobban felszerelt, műszerezett műhelyben is lehet olyan probléma, hogy nem tudják egyértelműen meghatározni a zajforrás okát. Ezekre a motorokra a gyár vállalja a garanciát, de ebbe a költségbe nem fér az bele, hogy próba-szerencse cserélgessék az alkatrészeket, hátha egyszer megszűnik. A garancia gyártói hibára, hibás alkatrészekre vonatkozik, semmi többre.
Ilyen esetekben az a leghelyesebb, ha hivatalos szervizben nyitnak egy munkalapot, amire felírják a panaszt, „rendellenes, ciripelő hang bizonyos fordulatnál” valamint a szervizvezető vagy munkafelvevő jegyezze fel, hogy a motor további közlekedésre kiadva, hiba nem megállapítható. Amennyiben a hang erősödik, a hiba könnyebben megállapítható vagy kimérhető lesz, ha még a garanciaidőből is kicsúszik a motor akkor is garanciális ügyként fogják kezelni, hiszen a hiba be volt jelentve.
A szervizeknek nem érdeke, hogy a garanciális hibákat ne javítsák ki, nekik ez semmibe sem kerül, de ha a hiba nem megállapítható egyértelműen, akkor gyakran a tovább használást javasolják, persze a hiba jellegétől függően.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.