Tényleg Talmától kérjek olajat?

2007.06.29. 08:26
Szia Doki!

Némi segítségre szorulok motorolaj /4T/ ügyben. Hosszas időt követően kiderült, hogy Vespa ET4 125ccm 97' évjáratú - tehát még nem a LEADER motoros gépbe - nem a szervíz által -tévesen- mondott 5W-40-es olaj való, hanem 20W-? szintetikus olaj! Legalábbis a specifikáció ezt írja.
A gondom az, hogy én ilyen viszkozitású szintetikus olajat csak elvétve találtam /Motul 7100 20w50, Agip 20w50/, és ezeket szinte kizárólag nagy teljesítményű, sport gépekhez ajánlják. Most mit tegyek, valóban ez való ebbe a jószágba, avagy eldöcög ez ásványi alapú 20w50 olajjal is? A járgány olajajánlásában még az is szerepel, hogy az olaj legyen jobb tulajdonságú, mint API SG.

Köszönet
Balázs

Kedves Balázs!

Jól látod, ha a kezelési nem köti ki, hogy csak szintetikus olajat kell a gépben használni, csak azt, hogy API SG szintű vagy jobb legyen, akkor ha ilyen olajat találsz ásványiban (sok féle van!) akkor azt nyugodtan beletöltheted. A szintetikus olajoknak csak kiélezett, határhelyzetekben van előnyük az ásványival szemben, ha a motort üzemszerűen használod az ásványi, megfelelő teljesítményszintű és megfelelő viszkozitásosztályú (SAE 20W-50) olaj tökéletesen fog dolgozni.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.