Kimossam a motort vagy ne?

2007.07.02. 13:37
2002-es évjáratú Fazer 1000-en szeretnék olajat cserélni. 10-40-es Mobil félszintetikus olajat tennék bele. A jelenlegi olaj már fekete, nem tudom milyen típusú. Érdemes-e az olajleeresztés után átöblítésként gázolajjal 5-10 percig járatni alapjáraton a motort? Árt neki vagy pont hasznos?
Ha csak 3-4000 km-t megyek évente, mikor cseréljek olajat? Szezononként vagy futott km alapján?

Várom válaszát,
üdv.: Robi

Kedves Robi!

Régen volt divat az öblítőolaj (mosóolaj) használata a motorokban, mert a kenőolajok nem voltak hatékony tisztítóhatásúak és ez kellett, hogy a feketeiszapot, az összegyűlt szennyeződéseket kimossák a blokkból és a járatokból. A mai olajok azonban nagyon jók ilyen szempontból. Tisztítanak, lerakódásokat gátolnak, semmi értelme nincs semmilyen mosóolaj használatának, legfeljebb minden 5. olajcserekor egy-egy motortisztító adalék olajcsere előtt. Ez a legtöbb, amit tehetünk, egyesek szerint még ez is felesleges egy jól tömített, relatíve új motor esetében. Gázolajjal való átöblítést nem javasolom, a gázolaj nem kenőanyag (noha a benzinnél jobban ken), a csapágyakat nem tudja kenni, árt neki.
Ha csak 3-4000 km-t tesz meg a motor évente, akkor évente célszerű elvégezni az olajcserét a futott km-től függetlenül. Én legalábbis megtenném, noha a kétéves időszakos csereciklus sem ritka, de mire költsünk, ha nem a hobbinkra?

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.