Egyre rövidebb az olajpálca

2007.07.04. 08:46
Kedves Motordoktor!

Nem rég szereztem be egy YZF 750 R mocit. '93-as évjárat. Számítottam rá, hogy sok olajat eszik, mivel minden tesztben fel volt tüntetve mint talán egyetlen rossz pont. Viszont a 8 dl/1000 km brutálisan soknak tűnik. Azóta találkoztam olyannal, akinek régebben volt ilyen gépe és azt mondta neki is ennyit evett, ezért is cserélte le. Kérdésem a következő: van-e olyan olaj, amit nem hörpint fel pillanatok alatt, viszont megfelel a motor teljesítményének?
Elõre is köszönöm segítségedet:
Bodorkós Gergely

Kedves Gergely!

Ilyen esetben érdemes kipróbálni másmilyen olajokat is, mert minden olajnak más-más a jellege, a párolgási hajlama, és természetesen más (lehet) a viszkozitása is, előfordulhat még az is, hogy azonos viszkozitási osztályon belül is az egyikből többet szürcsöl a gép, mint a másik ugyanolyan, pl. SAE 10W-40-es viszkozitásúból.
Én azt javasolom, hogy próbálj ki kicsit sűrűbb olajat, ha most 10W-40-es volt benne, akkor 10W5-50-est vagy akár 20W-50-est. Ezekben a kategóriákban is találsz megfelelő teljesítményszintű szintetikust is, de ez a modell beéri megfelelő teljesítményszintű ásványival is.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.