Újabb olaj kérdés: szőke vagy nem szőke?

2007.07.05. 00:52
Tisztelt Motordoki!

A következő kérdésekben kérném a segítségét:
Honda FES 150 típusú motorom van, és eddig 2 olajat használtam benne (többször is). Az egyik Shell Advance Scooter, a másik Castrol Act Evo Scooter. A következő -szerintem lényeges- különbséget vettem észre:
A Castrol olaj majdnem a teljes intervallum végéig viszonylag tiszta marad, míg a Shell már igen kevés használat után fekete lesz, mint egy Diesel motornál. A motoromban olajszűrő nincs, mondván, hogy golyóscsapágynak nem kell olyan tisztaság.
A kérdésem a következő:
Hogyan lehet ilyen különbség két ugyanolyan teljesítményszintű (SG), és ugyan arra a célra (scooter) gyártott olajnál?
És melyik a jobb? Amelyik nem szennyeződik be olyan hamar, vagy amelyik a szennyeződéseket magában tartja?
Válaszát előre is köszönöm: Karsai László

Kedves László!

Nem vagyok biztos benne, hogy valóban a két olaj minőségi különbsége vagy adalékoltsága okozta az olajok eltérő elszíneződését, de ha mégis így van, akkor sem lehet ez alapján eldönteni, hogy melyik a jobb. A kenőolaj, mint gépelem nagyon sok funkcióval bír egy belsőégésű motorban, a hő elszállításától (hűtés) a kenésen át a zajcsillapításig, számos feladata van. Bizonyos olajok bizonyos célokra ki vannak hegyezve, egy versenyolajnak pl. nem kell, hogy sok téli hidegindítást túléljen, de kell extrém hőmérséklettűrés és nyírási stabilitás.
Az olajok a detergens-diszpergens adalékoltságuk miatt is hamar megfeketednek, mert a kormot, az egyéb szennyeződéseket lebegtetik, ez azonban nem befolyásolja számottevően a funkcionalitásukat. Tény azonban az is, hogy extrém körülmények között a kisebb hőmérsékletet bíró ásványi olajok könnyebben égnek meg, szintetikus társaik tovább aranysárgák maradnak, de a hétköznapokon a megfeketedést nem ez okozza.
Véleményem szerint mindkét olaj magas színvonalat képvisel kategóriájában, nehéz lenne győztest hirdetni közöttük…

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.