Bukott motort vennék, mire figyeljek?

2007.07.06. 09:03
Kedves Motordoktor!

Motorvásárláson gondolkodom, és a napokban kaptam egy kecsegtető ajánlatot. Viszonylag jó áron lehetne hozzájutni egy motorhoz, azonban kisebb javításra szorul (a javítási költségek miatt adják annyiért, amennyi). Az eladó (kereskedő) bevallása szerint a gép egy bozótosban landolt. A tulaját állítólag eltanácsolták a motorvezetéstől - látásproblémája van -, így megválna a géptől. Külsőre csak nagyjából tudtam megnézni a motort. Látszólag a jobb tükör és irányjelző hiányzik, valamint a fejidomon van egy pár cm-es repedés. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet egyszerűen megállapítani, hogy a burkolati nyomokon kívül sérült-e más (pl.: kormány, motorblokk, mechanikák)?

Köszönöm
Tamás

Kedves Tamás!

A motor lelke a blokk és a váz. A motorblokk, ha nincs rajta külső sérülés, törés, repedés, akkor egy bukásból ritkán lesz szervi baja. A váz pedig szakértő szemet igényel: a sérüléseken látszik, hogy a motor minek ütközött, merre csúszott, melyik oldalán, átfordult-e. Ha meg tudjuk állapítani milyen irányú erők hatottak rá, akkor a vázat is ennek tükrében elemezhetjük, hogy ha a telószárak pl. a blokk felé hajlottak meg, akkor a motor valaminek nekiment, akkor a váznyak alsó részét vagy alsó csövét (acél váz) kell megvizsgálni, nincs-e rajta görbület, horpadás, megrogyás.
Elmondásod alapján itt ilyenről nincs szó, valami kisebb balesemény volt a motorral, érdemes megnézni a kerekeket, főleg az elsőt, hogy van-e rajta valami nyom, akárcsak a gumin is…de az is gyanús, ha új gumi van rajta.
A felbakolt vagy középállványom álló motornál a kormánynak akadás és szorulásmentesen kell mozogni, nem szabad, hogy valamerre könnyen elforduljon, vagy bizonyos állásba beugorjon. Ez jobb esetben egy rossz kormánycsapágy, rossz esetben esetleg egy görbe váz….

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.