Mitől olyan fekete az olaj? Most cserélték...

2007.07.20. 07:08
Üdv!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e az, hogy 2 hónappal és 3000 km-rel a kötelező 10 ezres szerviz után a motorban az olaj feketévé váljon? A váltó nehezen kapcsol hidegen és melegen is és alacsony fordulaton kattog a motor mintha a szelepek zenélnének. A moci egy XJR 1300-mas. Ezen átlátszó olajszint-ellenőrző ablak van. Lehetséges, hogy nem is cseréltek nekem olajat?
Kösz a választ előre is.
Horváth Endre

Kedves Endre!

Teljesen lehetséges, hogy 3000 km alatt befeketedik az olaj. Ez sok dologtól függ, pl. a remanens olajmennyiségtől, ami a blokkban marad, nem leengedhető, aztán a motor belső tisztaságától, az alkalmazott olajtól stb. Az azonban biztos, hogy ilyen módon az olaj színe nem ad közvetlen tájékoztatást az olaj állapotáról, a sötétebb olaj is lehet jó kenőképességű, feladatait tökéletesen ellátja.
A váltó nehezebb működése is összefügghet az olajjal, de leginkább annak viszkozitásával, folyással szembeni ellenállásával. A nagyobb szelephang szintúgy. Érdemes lenne kipróbálni a motort egy kicsit sűrűbb, akár ásványi bázisú olajjal is, ezeknek általában jobb a zajcsillapításuk, és gyakorta a váltó is jobban kapcsolható, mint kisebb viszkozitású szintetikus társaikkal.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.