Nem a benzintől rángat

2007.07.23. 11:29
Hello Motordoki!

Öreg gépem van, 25 éves japán négyütemű (Yamaha XS). Egy szerelő ismerősöm azt javasolta, hogy 100-as üzemanyagot tankoljak, mert jót tesz neki. Megfogadtam a tanácsot, de a 100-astól (Shell V-power Racing) a motor rángatott, nem ment, magas fordulaton fulladozott. A jó öreg 95-östől újra szárnyra kapott.
Ez normális?

Gáspár Bálint

Kedves Bálint!

Semmiképpen nem normális és én azt is biztosra veszem, hogy nem a benzintől volt a jelenség, legalábbis nem attól, hogy magasabb oktánszámú tüzelőanyagot tankoltál.
A mindenféle mendemondák ellenére a magasabb oktánszámú tüzelőanyag nem fogja „kiégetni” a hengerfejtömítést, nem fog lyukat égetni a dugattyúba és nem fog tőle jobban füstölni sem. Ahogy sajnos a végsebesség sem lesz 50-nel nagyobb…
Az lehet, hogy mégis bekerült valami kosz a karbiba, ami aztán kitisztult… és még nagyon sok oka lehet, de az, hogy a nagyobb oktánszámúval nem ment az nem a benzintől, illetve nem a benzin magasabb oktánszámától volt.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.