Te vagy a fény az éjszakában

2007.07.31. 07:59
Tistelt Mocidoki!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy Piaggio NRG MC3 robogóm, amibe 4Ah akksi való, de én beletettem két nagyobb teljesítményű ízzót (15W helyett 20W ), ezáltal szinte még annyira sem világít, mint a régivel. Megoldaná a problémámat egy nagyobb Ah-s akkumulátor? Nem lesz a motornak baja, ha nagyobb az akksi teljesítménye? Feltudja-e tölteni a moci a nagyobb akksit is?

Köszönettel:
Nagy Viktor

Kedves Viktor!

Sajnos az elektromos rendszer teljesítményét nem az akkumulátor kapacitása határozza meg, hanem a világító- és töltőtekercs teljesítménye. Ehhez a teljesítményhez méretezik az összes fogyasztó, így az izzók teljesítményét is, valamint a töltőtekercshez az akkumulátor kapacitását.
Ha bármit megváltoztatunk a rendszerben, pl. nagyobb izzókat vagy nagyobb kapacitású akkumulátort teszünk bele, akkor a töltőrendszer nem tudja kellő teljesítménnyel működtetni ezeket, az energiamérleg negatív lesz, az akksi nem töltődik, hanem merül, az izzók pedig hiába nagyobb teljesítményűek, nem fognak jobban világítani.
A gyári teljesítményű izzóktól és gyári kapacitású akkumulátortól nem javasolt eltérni.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.