Fémes hang rugózáskor

2007.08.23. 09:52
Tisztelt Doki!

Egy VZ 800 Maruderem van, az a problémám, hogy fémes hang jön az első telóból mikor rugózik. A szervizben szétszedték és olajat cseréltek benne, de nem találtak semmi hibát.
Mi lehet a baj?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Radics Zsolt

Kedves Zsolt!

A villaszár belsejében a rugó amikor összenyomódik nem pontosan egyenes vonalon teszi ezt, hanem kicsit a középvonalától kitér és a villaszár belsejéhez súrlódik. Egyes motoroknál jobban hallható, másoknál kevésbé. Ha az olajszint és minőség megfelelő, akkor ezzel nem kell törődni, nem okoz semmilyen problémát, ha kicsit zavaró is. Gondolom, ha valami szerkezeti baja lenne a szerviz észrevette volna, feltételezzük, hogy nincs ilyen baj, mindössze a rugó súrlódik jobban. Azoknál a motoroknál, ahol a villa több terhelést kapott a rugó már kissé fáradtabb, ott jobban hallható ez a súrlódó hang. Igazán megoldást csak a rugó cseréje jelentene, de utána is előjönne bizonyos futás után.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.