3000 km még gombócból is sok

2007.10.02. 09:00

T.Doki!

Csak annyi lenne a hozzászólásom hogy nekem egy Honda 1000RR van 2005-ös, jófajta sport légszűrőt szeretnék bele tenni. Okozhat e motor hibát (kosz bekerülése a blokkba) mondjuk 3000km tisztítás nélkül? Illetve elveszthetem-e a gyári garanciát, ha kicserélem. Köszönöm előre is és gratulálok a munkátokhoz!!!!!!!

Kedves Isti!

A sportszűrők szűrőkapacitása is függ a mérettől, ahogy a papírbetétesé is, de a sportszűrő, ha telítődik, átszív. Ez az egyik veszélye… és bizony 3000 km tisztítás nélkül még városi forgalomban egy nagy légnyelésű (forgós) sportmotornál sok lehet sportszűrővel.
Ami pedig a gyári garanciát illeti, általánosságban elmondható, hogy a garancia akkor érvényes a motorra, ha gyári alkatrészeket, a gyár által jóváhagyott felszereléseket használunk és ezt szakszerűen szereljük be, leginkább márkaszervizzel. Gondolj bele, hogyan vállalhatná a gyár a garanciát, ha nem ők hibáztak a gyártás vagy összeszerelés során, hanem valaki (üzemeltető) nem megfelelő alkatrészt használ… A szűrőre a motor nagyon érzékeny, egy átszívó szűrő 1000 km alatt olyan kopást okoz, mint egy jó szűrő 100 ezer km alatt. Kizártnak tartom, hogy egy gyár akármilyen szűrőre továbbra is megadja a gyári garanciát. Az olaj és szűrő típusát mindig meg szokták határozni, hiszen ezek közvetlenül befolyásolják az élettartamot.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.