Hidegben a fék nem engedi el a tárcsát...

2007.10.08. 08:37

Kedves Motordoktor!

Nekem és 86-os évjáratú Kawasaki GPX-emnek a panasza, hogy jön a hideg idő (értsd 15 fok és az alatt) és a hátsó fékem nem nagyon akarja a tárcsát elengedni. Ha délután elindulok még kellemes időben, akkor semmi gond, de ha este akarok menni, amikor már hűvösebb van, akkor még tolni is alig lehet. Azonban múltkor kénytelen voltam így elindulni és szerintem, ahogy felmelegedett a fék, úgy egyre jobban elengedte a tárcsát és utána már normálisan működött. Mi lehet az oka?
Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Chris

Kedves Chris!

Valójában nem a hideg idő lehet a probléma, hanem az elöregedett gumitömítés és öreg fékfolyadék. A féknyereg dugattyúinak visszahúzódását fékezés után a gumitömítés (karmantyú) rugalmassága adja, ha ez már nem elég rugalmas, akkor csak bizonyos esetekben (pl. csak melegen) megy vissza, de hamarosan eljön az idő, amikor egyáltalán nem húzza vissza, és esetleg a folyadékot is veszteni fogja. A megoldás sajnos csak fékfelújítás lehet, figyelve a dugattyú felületére, a féknyereg felületi minőségére, ahol a dugattyú mozog benne. Ha oxidált, kipattogzott a felület, akkor sajnos a felújítókészlet beszerelése után sem fog könnyen mozogni és biztosan tömíteni.
Ekkor sajnos már csak a komplett féknyeregcsere segíthet. Idősebb motoroknál ez sajnos gyakori probléma.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.